קרא והורד עלון מידע אודות חולי ISUOG על נגיף Coronav (COVID-19) והיריון: מה שאתה צריך לדעת, מה לשאול

 

המידע המופיע כאן מבוסס על מספר מצומצם של נשים הרות הסובלות מנגיף זה. מידע חדש מתפרסם מדי יום. אנו ממליצים לך לשוחח עם הרופא או המיילדת שלך על מנת לקבל את המידע המעודכן ביותר.

 

מה זה נגיף הקורונה ((COVID-19?

קורונה ((COVID-19, הוא זיהום הנגרם מנגיף הקורונה. הנגיף דומה לרבים מהנגיפים הגורמים לתסמינים כגון חום, שיעול והצטננות אך בשונה מהם, נגיף הקורונה פוגע באנשים עם מחלות רקע כגון: מחלות ריאה או סוכרת, שלהם קיים סיכון גבוה להחמרת התסמינים, שתתבטא בבעיות נשימה משמעותיות שיצריכו אשפוז בבית החולים או ביחידה לטיפול נמרץ.

 

איך נגיף הקורונה ((COVID-19  מתפשט?

נגיף הקורונה ((COVID-19,  מתפשט לרוב על ידי קרבה ומגע עם נוזלי גוף: מהפה, מהאף או מהעיניים, המתפזרים באמצעות רסיסי שיעול, נזלת או עיטוש של אדם שנדבק בנגיף או במגע עם חפציו.

 

כיצד אוכל להימנע מהדבקות מנגיף הקורונה ((COVID-19

שטיפת ידיים באופן קבוע לאחר מגע עם חפצים מחוץ לבית, והימנעות מלגעת עם הידיים בפנים, הן הדרכים הטובות ביותר למנוע הדבקות. התרחקות חברתית (שהייה במרחק של 2 מטר לפחות מאחרים) ושהייה בבית ככל האפשר, הן הדרכים הטובות ביותר למנוע הדבקות. על מנת למנוע העברת הנגיף לאחרים, צריך להתעטש או להשתעל לקפל הזרוע (החלק הפנימי של המרפק) ולא לידיים.

 

האם עלי להימנע מלהגיע לבית החולים או למרפאה לתור עם הרופא או המיילדת שלי?

במהלך ההיריון, תזדקקי למעקבים תכופים החשובים מאוד לבריאותך ולבריאות תינוקך ולפיכך, מומלץ לא לדלג על תור אלא להתייעץ עם הרופא או המיילדת המטפלים. ייתכן וניתן לקיים חלק מהמעקבים באמצעות שיחת טלפון או וידאו, לפי שיקול דעת הרופא או המיילדת שלך. אם את נתקלת בבעיות בהריון, אל תהססי לפנות לרופא או למרפאה ולהתייעץ על הדרך הטובה ביותר לקבל טיפול. בהגיעך למרפאה או לבית החולים, שטפי את הידיים באופן יסודי לאחר מגע עם חפצים, הימנעי מלגעת בפנים עם הידיים, ונסי לשמור על מרחק של לפחות 2 מטר מאנשים אחרים באזור ההמתנה. כדאי לשטוף את הידיים גם ביציאה מהמרפאה.

אם את סובלת משיעול, רצוי להודיע על כך לרופא או למיילדת המטפלים עוד טרם הגעתך לבית החולים או למרפאה, על מנת שהמטפלים בך יהיו ערוכים כראוי. בהגיעך, עטי מסיכה והודיעי על הגעתך. אם את חולה ב COVID-19 אנא צרי קשר עם הרופא או המיילדת על מנת לבדוק אם עליך להגיע לתור שנקבע מראש או להעבירו למועד מאוחר יותר.

 

האם זה מסוכן עבורי אם אני חולה בנגיף הקורונה ((COVID-19 בהריון?

רצוי לנשים הרות להימנע מחשיפה למחלה. קיים מעט מאוד מידע על נשים הרות שחלו בנגיף הקורונה ((COVID-19  אך מתוך המידע המועט שיש לנו נראה, כי נשים בהריון אינן חולות בנגיף הקורונה ((COVID19  יותר מאשר נשים באותו גיל, שאינן בהריון. נשים הסובלות ממחלות רקע כגון: יתר לחץ דם, סוכרת, או איידס, נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות והפיקוח עליהן יהיה הדוק יותר מאשר נשים הרות אחרות. אם הבדיקות יעלו שאת חיובית לנגיף הקורונה ((COVID-19, קרוב לוודאי שתטופלי בבית אלא אם הסימפטומים יחמירו. טיפול דחוף בחולה שמצבה מחמיר הוא הדרך הטובה ביותר למנוע בעיות חמורות יותר לאם או לעוברה לפיכך, יש צורך לנקוט בכל האמצעים הדרושים כדי לוודא שהטיפול בך ייעשה בצורה בטוחה ככל האפשר. כחלק מהבדיקות הנדרשות, ייתכן ויציעו לך לבצע בדיקת רנטגן. אם הם יודעים שאת בהריון, עליהם לנקוט בכל האמצעים הדרושים כדי לוודא שהבדיקה תעשה בצורה בטוחה ככל האפשר. אימהות חולות מאוד שנזקקות לאשפוז, נמצאות בסיכון גבוה ללידה מוקדמת. אקמול היא תרופה בטוחה בהריון אם יש לך חום.

 

האם זה מסוכן לתינוק שלי אם אני חולה בנגיף הקורונה ((COVID-19 בהריון?

יש בידינו מעט מאד מידע בכדי לקבוע באם הנגיף עובר מהאם לתינוק, בזמן ההיריון. עד כה, בדיקות דם שבוצעו ב-3 תינוקות, מראות תגובה לנגיף בעודם ברחם.

למרות שאנו מכירים רק נשים מעטות שחלו בנגיף וילדו את תינוקותיהן, אין סימנים לכך שההידבקות בנגיף הקורונה ((COVID-19 מגדיל את הסיכון למומים מולדים. באופן כללי, חום גבוה בסביבות 6 שבועות להיריון, או כ-4 שבועות לאחר ההתעברות עלול להיות קשור לסיכון גבוה יותר לבעיות בעמוד השדרה והמוח של העובר, גם ללא קשר להידבקות בנגיף הקורונה ואולם, הסיכון לכך הינו נמוך מאוד. נמצא, ש-2 נשים מתוך 1000 נשים הסובלות מחום בשבועות מוקדמים להיריון עלולות ללדת תינוק הסובל מבעיה כזו, בהשוואה לאישה אחת לכל 1000 נשים בהריון שלא סבלו מחום בשלב מוקדם של ההריון. בדיקת אולטרסאונד (סריקת מערכות) בין השבועות 18 עד 22 מומלצת כדי לשלול בעיות מסוג זה.

לידה מוקדמת הנגרמת כתוצאה ממחלה בנגיף הקורונה הוא הסיכון הגדול ביותר עבור העובר. אם נדבקת בנגיף הקורונה וכתוצאה מכך יש צורך בהקדמת הלידה זמן רב לפני המועד שנקבע. ככל שהלידה מתרחשת קרוב יותר למועד, הסיכונים לתינוקך קטנים. אם את חולה בקורונה ומתחילה לידה, יתכן שגופך לא יצליח להכניס כמות חמצן מספקת, דבר שעלול להקשות על התינוק להתמודד עם הצירים. מומלץ לפיכך ללדת בבית חולים שבו ניתן יהיה לעקוב ברציפות אחר תינוקך, ולבצע ניתוח קיסרי במידת הצורך. לאם שנדבקה בנגיף הקורונה אין סיבות להעדיף ניתוח קיסרי במקום לידה רגילה, אלא אם כן קיימת סיבה אחרת לכך. עם מעט מאד מידע בידינו, אם האם חולה בקורונה (COVID-19ׂ) בשעת הלידה, נראה כי בערך תינוק אחד מתוך 20 יראה סימני הדבקות בנגיף בימים הראשונים לחייו. ייתכן והוא נדבק מאמו סביב הלידה. יש בידינו הכי הרבה מידע אודות 3 תינוקות שנזקקו לטיפול, אבל נראה שהתאוששו והבריאו מהמחלה.

מחקרים שנערכו עם נגיפים דומים לנגיף הקורונה העלו, שעלולה להיווצר האטת הגדילה של העובר ולכן, רוב המומחים ממליצים על מעקב אולטרסאונד אחד לפחות, כשבועיים עד ארבעה שבועות לאחר סיום המחלה. כמו כן, מומלץ לבצע בדיקות אולטרסאונד רגילות לפחות כל 4 שבועות לאורך כל ההיריון בכדי לבדוק את קצב גדילת העובר.

 

האם זה מסוכן לתינוק שלי אם אני אדבק בנגיף הקורונה ((COVID-19 מעט לאחר הלידה?

לא ברור אם יש להפריד בין אימהות שנדבקו בנגיף הקורונה ((COVID-19 מהתינוקות שלהן. אם את מרגישה טוב, מומלץ להישאר עם התינוק שלך אלא אם קיימות נסיבות לחייב ההפרדה מהתינוק. יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לסוגיה זו. עליך להקפיד למנוע את העברת הנגיף לתינוקך באמצעות הקפדה על הפעולות הבאות: שטיפת ידיים לפני כל מגע עם תינוקך, הימנעות מלגעת בפנים של התינוק, הימנעות משיעול או התעטשות ליד תינוק ועטית מסכה בעת הטיפול בו. כאשר אינך מטפלת ישירות בתינוק (כאשר הוא ישן למשל), הקפידי להתרחק למרחק של לפחות 2 מטר ממנו, כדי להפחית את הסיכון להדבקות בתינוק.

 

האם אוכל להניק אם נדבקתי בנגיף הקורונה ((COVID-19?

ככל הנראה נמצא שההנקה בטוחה, גם אם חלית בנגיף הקורונה ((COVID-19. בדיקות חלב האם שנערכו לנשים שנדבקו בנגיף הקורונה לא העלו שום סימן להימצאות הנגיף בחלב ואולם, עליך להקפיד על מניעת העברת הנגיף לתינוקך על ידי שטיפת ידיים לפני כל מגע עם תינוק, להימנע מנגיעה בפנים של התינוק, להימנע משיעול או התעטשות לידו, ולהקפיד לעטות מסכה בעת ההנקה. אפשרות טובה נוספת היא, לשאוב את חלב האם ולתת למישהו שאינו חולה להאכיל אותו. בעת שאיבת החלב, הקפידי לשטוף ידיים לפני כן.

 

מה אם למישהו בבית יש תסמינים של נגיף הקורונה ((COVID-19  לאחר שנולד התינוק שלי?

על כל אדם המעורב בטיפול בתינוק להקפיד על מניעת העברת הנגיף לתינוק. הדבר נעשה בצורה הטובה ביותר על ידי שטיפת ידיים לפני מגע עם התינוק, הימנעות משיעול או התעטשות לידו, וחבישת מסכה בעת הטיפול בתינוק.

מי שלא מעורב ישירות בטיפול בתינוק, עדיף לשמור על מרחק של לפחות 2 מטר מהתינוק בכל עת. זכרו לשטוף ידיים לפני כל טיפל בתינוק והדבר נכון גם לגבי מי שאינו חולה, כי יתכן שחפצים בבית היו במגע עם הנגיף ועדיין מזוהמים. עליכם לשמור על מרחק של 2 מטר מאלו החולים, ולשטוף ידיים באופן קבוע כדי למנוע הדבקות. אם כבר חלית בנגיף הקורונה ((COVID-19, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שגופך יוכל להילחם בנגיף מבלי שתחלי בה שוב. אך גם במקרה זה, שטיפת ידיים לפני מגע עם התינוק היא הדרך הטובה ביותר למנוע נשיאת הנגיף לתינוקך מהאדם החולה או חפץ בו נגע.

 

שאלות שכדאי לשאול את הרופא או המיילדת המטפלים בך, מפני שהנחיות אלה משתנות ממקום למקום וככל שהמצב מתפתח:

נחשפתי למישהו עם תסמיני נגיף הקורונה ((COVID-19. האם עלי להיבדק?

יש לי תסמינים של נגיף הקורונה ((COVID-19 האם עלי להיבדק?

האם עלי ועל בני משפחתי לבודד את עצמנו בבית?

חליתי בנגיף הקורונה ((COVID-19 בהריון. מתי עלי לעבור אולטרסאונד להערכת מצב התינוק?

האם עלי לשהות בנפרד מהתינוק שלי, כשאני חולה?

Disclaimer:

The content of [this leaflet/ our website] is provided for general information only. It is not intended to amount to medical advice on which you should rely. You must obtain professional or specialised individual medical advice relating to your individual position before taking, or refraining from, any action on the basis of the content on [this leaflet/ our website]. Although we make reasonable efforts to update the information on [our leaflets/ website], we make no representations, warranties or guarantees, whether express or implied, that the content on [our leaflet/ website] is accurate, complete or up to date.

Last updated 28th March 2020

 

 

Share